Jdi na obsah Jdi na menu
 


19. 5. 2008

První dny doma

Ne vždy jede pro štěně celá rodina. Většinou doma čekají děti plné nedočkavosti nebo starostlivá babička…. Samozřejmě to není na škodu, ovšem pokud se uvítání štěněte obejde bez křiku, poskakování a bouřlivého úžasu. Velkým rámusem je štěně zbytečně stresováno, proto uvítání musí bezpodmínečně proběhnout v klidu.

Jakmile přinesete štěně domů(nezapomeňte ho nechat ještě venku vyvenčit),nechejte ho v klidu prozkoumat tu část bytu,kterou bude obývat,či občas navštěvovat.Pokud do budoucna nechcete ,aby váš pes chodil např.do kuchyně,před přinesením štěněte přichystejte do vstupu do kuchyně zábranu,nebo jednoduše zavřete dveře.Štěně hned od počátku nesmí mít volný vstup do "zakázaných místností".Ale zárovně by nemělo být ve volném pohybu v prvních dnech omezováno křikem.

      Jakmile se v klidu se štěnětem seznámí celá rodina,ukažte mu pelíšek,hračky,misku s vodou a můžete mu nabídnout první krmení. To by mělo být totožné s potravou, kterou doposud dostával u chovatele. Je možné, že se potravy doslova ani nedotkne.

       V tom případě misku odstraňte a nabídněte znovu za 3 hodiny. Každopádně dejte štěněti čas, nestrachujte se, když z počátku jídlo odmítá. Většinou je to způsobeno stresem a napětím, které prožívá.

       Vše je pro štěně nové-nové pachy,prostředí,přátelé,miska... Většina štěňat se aklimatizuje během několika hodin, ale nějaký den potrvá, než si zcela zvykne.

Snažte se štěněti pomoct                                                                                                             

    1. Zpříjemněte mu tyto chvilky-věnujte mu maximální pozornost,ale kdykoliv bude chtít spát,tak mu to umožněte.

    2. Buďte ohleduplní-nekřičte,nepouštějte příliš nahlas rádio,nestrašte jej věcmi,které ho očividně děsí.

    3. V neposlední řadě, neztrácejte čas! Tím chci říct, že hned můžete začít s upevňováním vztahů a se správně směrovanou socializací.

Mnohá štěňata první, druhou a někdy i třetí noc žalostně naříkají,kňučí,vyjí a vzdychají. Těžko snášejí odloučení od své matky a sourozenců a právě v noci,kdy se všechno uklidní a nikdo je nezaměstnává novými věcmi,mají čas přemýšlet,co se vlastně stalo.

Ideální tedy je připravit si psí pelíšek ke své posteli, nebo ještě lépe "postel" k jeho pelíšku a učiňte i další opatření, jen abyste předešli vstávání z postele a utěšování. Nejde o vaše pohodlí či lenost vstát, ale je nutné štěněti nějak vysvětlit, že výt a kňučet se nemá, že se nic neděje a jiná cesta (vysvětlení) u tak malého štěněte neexistuje. Rozhodně nepřemísťujte k sobě pelíšek, až když štěně začne naříkat! Stejně tak neberte vyjící a kňučící štěně k sobě do postele.

Několik málo triků, jak štěněti zpříjemnit první noci pobytu

    1. Pokud máte, vložte do pelíšku ručník či hadr, který jste dovezli od chovatele. Je načichlý od ostatních štěňat, což je pro vaše štěně známý, uklidňující pach.

    2. Dejte k němu do pelíšku ruku, čímž dostane tolik chybějící živé teplo. Právě volně spuštěná ruka z postele do pelíšku štěněte nejvíce uklidňuje, a i když krkolomně, alespoň trochu se vyspíte.

    3. Zabalte do ručníku, nebo dejte pod deku tikající budík (nesmí zazvonit!!), který tikáním štěně svým způsobem uklidňuje.

4. Někdy pomůže i obyčejná ohřevná termoláhev zabalená do ručníku,ale pozor,aby ručník či láhev svými zoubky štěně nezničilo-záleží na velikosti psa a jeho temperamentu,ale také na materiálu termoláhve.

převzato ze stránek CHS Harmony Star http://www.harmony-star.wz.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář